İnsan Kaynakları Nedir?

İnsan Kaynakları Nedir?

İnsan Kaynakları Nedir?


İnsan Kaynakları (İK) Nedir?


İnsan kaynakları (İK), bir işletmenin işe başvuranları bulmak, işe almak, taramak ve eğitmekle görevli bölümüdür. Ayrıca çalışanlara sağlanan fayda programlarını yönetir. İK, şirketlerin hızla değişen iş ortamı ve 21. yüzyılda kaliteli çalışanlara yönelik artan taleple başa çıkmalarına yardımcı olmada kilit bir rol oynuyor.

Amerikalı bir kurumsal ekonomist olan John R. Commons, 'insan kaynakları' terimini ilk olarak 1893'te yayınlanan The Distribution of Wealth adlı kitabında kullandı. Ancak, İK departmanlarının resmi olarak geliştirilip yanlış anlamaları ele almakla görevlendirildiği 20. yüzyıla kadar değildi. çalışanlar ve işverenleri arasında.


İnsan Kaynaklarını (İK) Anlamak


Bir İK departmanı, bir kuruluşun büyüklüğünden bağımsız olarak herhangi bir işletmenin temel bir bileşenidir. Çalışan verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve şirketi işgücü içinde ortaya çıkabilecek sorunlardan korumakla görevlidir.

İK sorumlulukları arasında tazminat ve yan haklar, işe alma, elde tutma, işten çıkarma ve şirketi ve çalışanlarını etkileyebilecek tüm yasalara ayak uydurma yer alır.


Beş İnsan Kaynakları Türü Nelerdir?


Bir İK departmanı tarafından yürütülen çok sayıda önemli insan kaynakları işlevi vardır. İyi bilinen beş sorumluluk türü şunlardır:

  • Yeni çalışanları işe alma, işe alma ve işe alma
  • Çalışan ücret ve yan haklarının ele alınması
  • Çalışana iş/kariyer gelişimi sunma
  • Bireysel çalışanların işle ilgili sorunlarının ele alınması
  • Şirket çapında bir çalışma ortamını etkileyen politikalar geliştirmek